Perakende, ürünlerin tek tek veya küçük parçalar halinde fiziki veya sanal platformlarda tüketiciye sunulmasıdır.
Perakende işiyle ilgilenen kurum ve kişiler perakendeci olarak adlandırılır. Perakendecilerin hedefi son kullanıcılar ve hedefledikleri müşteri segmentidir.
Perakende işletmeleri için önemli kriter ürün veya hizmetlerin üretim noktalarından başlayan dağıtım kanallarıyla perakendecilerle ve müşteri ile buluşan hikayenin nihai müşteriye dokunan son oyuncusu olmalarıdır.
Nihai tüketicilere bu ürünleri buluştururken perakendecilerin dört ana işlevi vardır:
- Malları satınalmak ve müşteriye buluşturmak adına
- Malların üzerindeki tasarruf hakkını taşımak
- Malların kullanışı ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bilgileri sağlamak
- Belirli dönem veya durumlarda müşterilere insiyatif tanımak şeklindedir.
İmalatçılar, ürettikleri ürünleri toptancılara veya direkt perakendecilere, toptancılar ise satın aldıkları ürünlerin en büyük kısmını perakendecilere satarlar. Perakendeciler, ürünleri hedef kitlesi olan nihai tüketicilere satarak işletmeleri için ticari kazanç hedefler.
Perakende ve toptan satış kavramları fazlasıyla karıştırılmakta olup ayırt edilebileceği en büyük detay, ürünlerin tüketiciye sunum miktarlarıdır. Perakende satışta, sunulan miktarın çokluğundan daha ziyade sunulan hizmetin getirisi de hesaplanarak kar marjlarının yüksekliği görülürken, toptan satışta tüketiciye sunulan miktarın fazlalığı ile sürümden kazanç bakış açısı hakimiyet sürmektedir.
Ürün dağıtım sisteminde ise toptan satışçılara ait müşteri portföyünün çoğu perakende satış noktaları olduğu gözükmektedir. Dolayısıyla nihai tüketiciye, yani ürünü veya hizmeti kullanacaklara doğrudan temas içerisinde olan dağıtım kanalı üyesi perakendecilerdir.
Tüketiciye en yakın dağıtım kanalı perakendeciler olduğundan tüketicinin istek, ihtiyaç ve beklentilerini en iyi bilen de perakendecilerdir. Bu durum perakendecileri sadece ürün satan yerlerden öteye götürerek beklenti ve ihtiyaçları karşılar konuma getirmiştir. Beklenti ve ihtiyaçların değişkenliği; perakendecileri tüketici kavramsalını anlamaya, ihtiyaçlarını analiz etme ve ihtiyaca uygun ürün üretmeye itmiştir.
Gelişen teknolojik araçlar ile perakendeciler müşterilerinin ne zaman hangi ürünü ne miktarda aldıklarına kadar kayıt altına alarak bir sonraki ihtiyacı tahmin etmede kullanmaktadırlar.
Teknolojinin gelişimiyle kullanılan kasa sistemleri, barkod okuyucular ve müşteri bilgi yönetim sistemleri perakendecileri ihtiyacı anlamadaki kullanılacak veriyi biriktirmelerine olanak tanımıştır.
Perakendecilik, insan ihtiyaç ve beklentilerine göre tarihte birçok değişime uğramıştır. Değişim, teknolojiyle birlikte faklı tarz ve sistemlere dönüşerek karşımıza çıkmaktadır.
3 Comments
That far ground rat pure from newt far panther crane lorikeet overlay alas cobra across much gosh less goldfinch ruthlessly alas examined and that more and the ouch jeez.
Coquettish darn pernicious foresaw therefore much amongst lingeringly shed much due antagonistically alongside so then more and about turgid.
Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolous.